Частично бедствено положение е обявено в пет села в Подбалкана след

...
Частично бедствено положение е обявено в пет села в Подбалкана след
Коментари Харесай

Порои наводниха Подбалкана, има преляла река и села под вода /ОБНОВЕНА/


Частично бедствено състояние е оповестено в пет села в Подбалкана след проливните дъждове, паднали в района през миналата нощ. Подбалканският път е затворен за придвижване поради наводнени сектори в региона на село Розино, осведоми Народоосвободителна въстаническа армия ТВ.
Стихията е засегнала селата Богдан, Розино, Каравелово, Столетово и Слатина. Най-тежко е ситуацията в Богдан, където река Стряма е излязла от коритото си. Причината за бедстието е скъсана дига на реката. Има наводнени къщи и магазини. Наложила се е и евакуация на хора, живеещи на улица 2-ра, измежду които четири деца и самотни възрастни. Спасен е и човек, затънал с колата си на моста в селото. 
“Добрата вест е, че няма потърпевши, нито починали ”, зави на брифинг регионалният шеф Ангел Стоев. Към момента регистрираните вреди са единствено материални. В село Слатина има 3 разрушени къщи, 1 - в село Богдан и няколко разрушени огради или елементи от къщи в село Каравелово. Най-тежка остава ситуацията в село Богдан, поради разрушените мостове и пътища. Там се организира избавителна интервенция. На място са 100 военнослужещи, както и екипи на пожарната и спешна помощ и предварителна защита. 
“До този миг с хеликоптер са избавени 20 души ”, сподели още Стоев.
Пострадалите ще бъдат настанени в болничното заведение в Карлово. 
Комисар Николай Николов изясни, че на две места дигите по река Стряма са развалени, само че те не съставляват спомагателна заплаха. По думите му министър Шишков се чака да дойде на място, с цел да направи оглед на вредите. 
Води се следствие от екиши на националната следствена работа. “Екип от следователи води следствие за осъществяване на закононарушение - причиняване на наводняване по несъобразителност ”, сподели Юлияна Петкова, зам.-директор на НССЛ.
В най-критичните точки работи хеликоптер и ще продължи да работи до светлата част на денонощието, добави още адмирал Емил Ефтимов и посочи, че има подготвеност за втори хеликоптер. 

Спряно е придвижването на влаковете за Бургас в региона на Карлово. Гарата в Сопот също е под вода. 
Два незабавни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово. При нужда екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните поданици в засегнатите от проливните дъждове и наводнени обитаеми места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в региона се удвояват.
Министърът на опазването на здравето доктор Асен Медижиев е в непрекъснат контакт с министъра на защитата Димитър Стоянов и при потребност здравната помощ в засегнатите региони ще бъде в допълнение подсилена. 
Преляха и Бяла река и Тополица в Копривщица. Голяма част от улиците в ниските елементи на града са се трансформирали в реки.
Към момента няма информация за потърпевши хора.
Повечето вреди са от Бяла река, чието корито е по-тясно, по тази причина е излязла от него. За да бъде почистено то е нужна тежка техника. Това обаче ще се случи откакто дъждът спре. Тепърва следва общината да направи списък на вредите.
Залети от водата пътища има и на други места в района. Сред блокираните артерии е и тази за Московец. В селата няма ток и интернет връзка.
ВМЗ-Сопот също е потърпевшо от проливните дъждове тази нощ. Има наводнени складови пространства и индустриални цехове.
Малко след 14 ч. управляващите оповестиха, че затворен за придвижване е и проходът " Троян-Кърнаре ". Леките коли може да минават през прохода " Шипка ", а товарните - през " Хаинбоаз ".

 
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР